24/7 Bereikbaar: 085 071 19 22

> Energie besparen > Warmtepompen > Lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepomp

Zoals de naam doet vermoeden haalt een lucht/water-warmtepomp zijn energie uit de omgevingslucht. Meestal wordt de energie uit de omgevingslucht met een buitengeplaatst toestel gewonnen. Het kan overigens ook een binnen geplaatst toestel zijn met kanalen naar buiten.

Het maximaal vermogen van een lucht/water-warmtepomp wordt meestal gegeven bij een buitentemperatuur van +7° C. In Nederland berekenen wij echter het benodigd vermogen (Transmissie) bij een buitentemperatuur van -10°C. Hou dit goed in de gaten, anders zit u komende winter met een te kleine warmtepomp! (U zal de eerste niet zijn, vandaar dat we met deze vermelding dit onderwerp starten).
Vraag altijd welk vermogen het toestel nog levert bij -10°C, en of het functioneert tot -15°C.

Het type (buiten) lucht/water-warmtepomp laat zich opsplitsen in 2 categorieën:

Het Monoblock
De Split-unit

Wat is het verschil tussen deze beide lucht/water-warmtepompen?

Een Monoblock heeft zowel de verdamper als de condensor in de buiten-unit zitten. Van buiten naar binnen gaan leidingen met water. Bij een split zit de verdamper buiten en de condensor binnen, tussen buiten en binnen zitten leidingen met het ‘koude middel’. Maar u kunt ook zeggen dat de condensor buiten zit en de verdamper binnen. Tijdens koelen werkt het proces namelijk net andersom dan tijdens verwarmen.

Overigens spreken we hier van ‘de buiten-unit’, maar die kan in sommige uitvoeringen of plaatsing ook binnen staan. Als een buiten lucht/water-warmtepomp binnen staat dan gaan er luchtkanalen van buiten naar binnen. De buitenlucht wordt dan aangezogen naar binnen, energie wordt onttrokken, en daarna wordt door een ander kanaal de lucht weer terug naar buiten afgevoerd.

Het grootste voordeel t.o.v. de bodem warmtepomp is natuurlijk dat er geen bron installatie nodig is, dat maakt de investering dan ook stukken goedkoper. Een nadeel is dat u met een lucht/water- warmtepomp niet passief (bijna gratis) kan koelen, maar dat koelen ACTIEF gaat. De bron (buitenlucht) is immers warm op het moment dat u wilt koelen, dat in tegenstelling tot de bodem-warmtepomp.

Een ander nadeel is ‘geluid’. Hoewel fabrikanten er steeds meer aan doen om het geluid zo beperkt mogelijk te houden, horen gevoelige oortjes nog steeds het geluid van de compressor en ventilator buiten.

© Copyright 2021 Energie Positief | Privacy policy | Disclaimer
Realisatie & CMS: Pixel Creation